BLOOD BAR – Vampieren boeken: Blood Bar van Daph Nobody – Boekbespreking

Publié le 07/02/2010 à 00:01 par daphnobody
Vampieren boeken: Blood Bar van Daph Nobody – Boekbespreking
Infoteur: Avalon

Het gebeurt niet vaak dat een boek twee weken na zijn release al uitverkocht is. Daph Nobody mocht het meemaken met Blood Bar, een mengeling tussen Let the Right One In van John Ajvide Lindqvist en het betere werk van Stephen King. Naast Blood Bar is Daph Nobody ook de scenarist van de film A Broken Life met Ving Rhames en Tom Sizemore en van de boeken Les ténèbres nues en La lumière des au-delà (Le cycle des ténèbres, vol.2). Maak kennis met één van de beste vampieren boeken ooit geschreven.
Daph Nobody

Enkele jaren geleden was hij nog een onzekere schrijver die zich in een klein appartement in Brussel overleverde aan zijn literaire fantasieën. Vandaag is hij één van de meest beloftevolle namen van de Franse literatuur. U doet er goed aan zijn naam te onthouden, want u zult er nog veel over horen spreken: Daph Nobody. Waarom Nobody? Omdat hij aan het begin van zijn carrière dacht dat hij niet meer dan een niemendalletje was. Een stelling die dus fout blijkt te zijn.

Hoewel zijn succes voor sommigen plots kan lijken, is Daph Nobody, wiens echte naam Daphnis Boelens eigenlijk een stuk leuker klinkt, een kwaliteitsgarantie die al een tijdje de ronde doet in de Franse literatuur en zelfs in Hollywood. Zo schreef hij het scenario voor de film A Broken Life met Tom Sizemore en Ving Rhames en heeft hij naast Blood Bar nog twee andere boeken, Les ténèbres nues en La lumière des au-delà (Le cycle des ténèbres, vol.2), op zijn naam staan. Zijn werk staat garant voor realistische verhalen met subtiele horrorelementen, rock, coke, bloed, psychologie, wanhoop en eenzaamheid. De vergelijking met grootheden als Stephen King (Salem’s Lot), Steven Soderbergh (Out of Sight, The Informant, Ocean’s Eleven), David Lynch (Lost Highway, Mulholland Drive), John Ajvide Lindqvist (Let the Right One In), Chris Carter (The X-Files) en Charlaine Harris (True Blood) is dan ook snel gemaakt.
Moderne vampieren verhalen
Tegenwoordig verovert Daph Nobody de wereld van de Franse literatuur met zijn roman Blood Bar, uitgegeven door Sarbacane. Het verhaal van Blood Bar is geniaal en breekt met de gebruikelijke codes van de gebruikelijke vampieren verhalen. Hier geen bovennatuurlijke wezens met lichamelijke en geestelijke krachten die het menselijke overstijgen. De vampieren van Blood Bar zijn menselijk: ze vermijden het zonlicht niet, doen zich niet tegoed aan het bloed van jonge maagden en hebben geen band met de fantasieën van jonge tienermeisjes.

In de 21ste eeuw heeft er zich een klimatologische ramp voorgedaan en onze planeet is helemaal uitgedroogd. De mensheid komt om van de dorst. Chaos en geweld hebben de bovenhand gekregen. En bloed is een drankje geworden dat de overleving van onze bevolking in stand kan houden. Dat bloed wordt verspreid in de zogenaamde Blood Bars die geleid worden door het netwerk la Confrérie de l’Artère van Borderman. Het is in deze periode dat Alna, de vrouw van een zekere Jooze Hallaghan, verkracht wordt door vier deur-aan-deur verkopers van water en uiteindelijk sterft uit wanhoop. De oude man, die zijn einde voelt naderen, beslist om zich te wreken als hij een mysterieus klein meisje ontmoet dat uit het niets lijkt op te duiken, die zich uit elke benarde situatie weet te redden en die geen centimeter afstand wil nemen van haar viool. Tot zover het verhaal.

De hoofdstukken van Blood Bar zijn verbluffend visueel en doen denken aan de beste films van David Lynch en Steven Soderbergh. Een man die bloed verhandelt, bloederige auto-ongevallen… Het doet allemaal een beetje denken aan een fenomenale road movie. Toch bevat het boek ook talrijke intimistische en mysterieuze momenten waarvan vooral de scènes met het kleine meisje sterk doen denken aan het boek Let the Right One In (Laat de ware binnenkomen) van John Ajvide Lindqvist dat ook een verfilming kreeg. Daph Nobody creëert zijn personages met een chirurgische precisie. Hij staat in nauw contact met hun pijn, hun verlangens en hun geheime motieven waardoor hun overgang naar waanzin des te angstaanjagender verloopt. Dus, is Daph een echte nobody? Naar mijn mening is hij een talent dat absoluut ontdekt moet worden, een visionaire dichter die de huidige problemen op een ludieke manier aan het daglicht brengt en die ons laat kennismaken met het beste dat de Franse literatuur ons te bieden heeft.
Informatie
Auteur : Daph Nobody
Titel : Blood Bar
Uitgever : Sabarcane
Aantal pagina’s : 514

Advertisements

~ by daphnobody on February 6, 2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: